Dit is een test pagina van Olaf, Koffieapparaat kiezen

Tijd voor een nieuw apparaat

Je denkt er misschien al een tijdje over na, maar nu wordt het langzaamaan echt tijd voor een nieuw koffiezetapparaat? Het oude apparaat is stuk, of je bent gewoon toe aan iets nieuws? Welke ga je dan kopen? De keuze is echt enorm, dus hoe bepaal je welk apparaat het beste geschikt is voor jouw situatie? Hoe kun je kiezen uit al die verschillende modellen en mogelijkheden? Welk koffieapparaat geeft de beste koffie? En zijn er nog goede aanbiedingen? Stap voor stap leggen we je uit waar je op moet letten, hoe je het beste apparaat voor je eigen situatie en wensen selecteert en hoe je kan filteren in het aanbod van vele soorten machines en merken. We helpen jou om uiteindelijk zelf de juiste keuze te maken, zodat je jezelf of iemand anders iedere ochtend kan trakteren op een lekker vers bakje koffie. De keuze voor het beste koffiezetapparaat kun je vanuit verschillende kanten bekijken. Onderstaande lijstje geeft je een aantal kenmerken om op te letten.

Hoeveel koffie drink je dagelijks?

De eerste vraag die je jezelf kan stellen is; hoeveel kopjes maak je op een dag? En maak je meerdere kopjes tegelijk of na elkaar?

Drink je slechts enkele kopjes koffie, misschien alleen bij het ontbijt of in de avond, dan is een klein koffiezetapparaat wellicht al voldoende. Je kunt dan kiezen voor een machine met koffiecups (Nespresso), koffiepads (Senseo) of misschien wel voor een pistonmachine.
Drink je meerdere malen per dag koffie, misschien wel met meerdere mensen in je huishouden, dan zul je eerder voor een volautomaat of filter koffiezetapparaat kiezen. Je kan meer koffie tegelijk maken, en ook sneller achter elkaar. Ook voor een klein bedrijf of kantoor kan dit een goede keuze zijn.

Sage appliances SES878
Philips LatteGo 2200 Serie EP2231/40

Welke koffiespecialiteiten drink je

Bedenk ook welke soorten koffie je wil kunnen maken. Drink je het liefst die lekker ouderwetse filterkoffie, dan is de keuze natuurlijk al snel gemaakt voor een filterkoffiezetapparaat. Bij de meeste koffie cup of koffiepad koffiezetters heb je meestal alleen de keuze tussen een espresso of lungo. Wil je ook melkspecialiteiten ermee maken, dan kan dat het beste door een losse melkopschuimer te kopen. Volautomatische koffiemachines hebben standaard meer keuzes. Drink je graag koffie zonder melk specialiteiten dan kun je een machine zonder melkopschuimer kopen, of bijvoorbeeld met een stoompijpje voor af en toe een melkspecialiteit. Drink je regelmatig een cappuccino of latte, dan is het handiger om een apparaat met melkopschuimer te kiezen. Ben je een liefhebber van echte espresso of ristretto, dan is een pistonmachine een goede keuze. Hiermee maak je authentieke koffie met precies de smaak en sterkte die je lekker vindt. Ook kun je gemakkelijk verschillende soorten bonen gebruiken.

Bonen, gemalen koffie, cups of pads?

Bij volautomaten die werken met hele koffiebonen vul je het bonenreservoir en drink je steeds dezelfde bonensoort. Bij een pistonmachine gebruik je veelal een losse koffiemolen en kun je dus ook regelmatig wisselen van bonensoort, afhankelijk van de behoefte van dat moment. Koffiecups zijn er in heel veel verschillende soorten aroma’s en intensiteit. Dit systeem is waarschijnlijk het makkelijkst als je graag vaak wisselt van smaak, eens iets nieuws of anders wil uitproberen, of regelmatig decaf koffie drinkt. Ook koffiepads zijn er in veel smaken en merken, toch is de keuze wat minder uitgebreid dan bij de aluminium capsules.

Makkelijk en snel, of de perfecte smaak?

Een cupjes of padmachine is eenvoudig in bediening en onderhoud en compact van formaat. Opwarmen van het apparaat gaat snel, en ook een kop koffie is snel klaar. Schoonmaken is gemakkelijk doordat het koffiedik in de capsule of pad blijft na de extractie. Lekbakjes en opvangbakjes zijn meestal vaatwasserbestendig. Bij een pistonmachine vergt de koffiebereiding meer werk, dat begint bij het malen van de bonen en het tampen van de koffie. Een beetje barista kan wel helemaal zijn eigen touch aan de koffie geven en streven naar de perfecte individuele smaak. Een volautomatische koffiemachine is voor veel mensen een goede balans tussen de heerlijke geur en smaak van versgemalen koffie, en eenvoudige bereiding. Door simpel op de juiste knop te drukken maakt het apparaat waar je zin in hebt. Een groot kleurenscherm met touch-bediening, of bediening via een app maken het gemak compleet.

Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?

Een koffiezetapparaat staat meestal op het aanrecht in de keuken. Heb je veel plek voor een grote machine, dan hoef je daar in je aankoopbeslissing geen rekening mee te houden. Maar heb je minder plek, of staat je machine in het zicht, dan is dat iets om rekening mee te houden. Koffiecups en koffiepad machines zijn over het algemeen zeer compact en nemen weinig ruimte in. Ze zijn er in diverse ontwerpen: van strak en minimalistisch tot modern en kleurrijk. Een witte koffiemachine of rode koffiemachine valt toch net iets meer op dan een zwarte. Een eenvoudige pistonmachine heeft een redelijk compact ontwerp. Een volautomatische pistonmachine daarentegen is een stuk groter. Een goede pistonmachine met een industriële RVS look kan wel een echte blikvanger in je keuken zijn en mag gezien worden. Volautomaten zijn ook al snel groter van formaat en dienen goed toegankelijk te zijn om het bonenreservoir en waterreservoir te kunnen vullen. Zeker als je lage keukenkastjes hebt waar het koffiezetapparaat onder staat moet je er rekening mee houden. Een machine met de watertank aan de zijkant kan dan makkelijker zijn dan een machine waar je het water van boven in moet gieten.

Wat is je budget?

Voor de een is een kop koffie het belangrijkste ochtendritueel aan het begin van de dag, voor de ander is het voldoende als er af en toe koffie gemaakt kan worden. Hoe meer waarde je hecht aan goede koffie, hoe meer je waarschijnlijk bereid bent uit te geven. De aanschaf van een koffiezetapparaat is echter niet de enige kostenpost waar je rekening mee dient te houden. Ook zul je regelmatig je koffiezetter moeten onderhouden en schoonmaken. Ontkalker, waterfilters en melksysteem reinigers moet je dus in je budget meenemen. Vergeet vooral ook niet na te denken over de kosten per gemaakt kopje. Over het algemeen kun je stellen dat filterkoffie een van de goedkoopste methoden van koffie maken is, gevolgd door koffiebereiding met koffiebonen. Senseo pads en Dolce Gusto cups volgen erna. Koffiecupmachines zijn over het algemeen het duurst per kopje koffie. Bij de cups is er echter wel een groot verschil of je gebruik maakt van originele cups van Nespresso of L’OR, of dat je een van de goedkopere merken kiest. Aluminium koffiecups van goede kwaliteit zijn ook bij de discount supermarkten te vinden.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. adipiscing

Lukt nog niet helemaal

Hoe krijg ik witregels tussen de teksten, want die laat hij niet zien. En hoe krijg je linkjes link ingevoegd? Eventueel de foto bovenaan veranderen?

Top 4 Jura machines