Beste volautomatische koffiemachine

De volautomaat koffiemachine

Wil je ‘s morgens gewoon lekker koffie? Of snel meerdere kopjes achter elkaar maken, eenvoudig en zonder extra handelingen? Dan is een volautomaat koffiemachine een goede keuze voor jou.

Een volautomaat, of koffiemachine met bonen, maakt ook van die heerlijke espresso, maar ook nog veel meer andere koffies. Het hele proces verloopt automatisch waardoor je met de minimale inspanning van een druk op de knop je koffie klaarmaakt. De machines zijn over het algemeen gebruiksvriendelijker en makkelijker in onderhoud dan een pistonmachine.

De meeste volautomatische espressomachines, ook vaak kortweg koffiezetapparaat bonen, zijn eenvoudig in bediening. De machine doet al het werk voor je, bonen malen, de juiste dosering, extractie en spoelen na gebruik. Doordat de bonen voor ieder kopje vers gemalen worden, verlies je niets aan smaak en krijg je de heerlijkste aroma’s.

Bekijk alle volautomatische espressomachines bij Bol.com

Het beste apparaat voor jou

Vaak kun je de sterkte en de hoeveelheid koffie gemakkelijk instellen, of zelfs kiezen uit standaard instellingen voor diverse koffiesoorten zoals espresso, cappuccino of latte macchiato. Standaard met knoppen op het apparaat, en bij de duurdere machines via een mooi touch-display waar je door alle instellingen heen geloodst wordt. Zelfs bediening met een app behoort tot de mogelijkheden.

Volautomatische koffiemachines zijn er in veel prijscategorieën, de meest verkochte en goede apparaten zijn te koop vanaf €300,- tot € 1500,- en gebruiken hele bonen om deze vervolgens in de machine zelf te malen. Naast de prijs kun je filteren op het aantal voorgeprogrammeerde koffiesoorten dat het apparaat zelf kan maken, het benodigde onderhoud, het geluidsniveau van de machine, of de melkopschuimmethode. De meeste apparaten die ook cappuccino bereiden hebben een melkreservoir, maar dit kan ook een stoompijpje zijn, of een melkslang.

Let vooral ook op de capaciteit van de watertank, het bonenreservoir en het koffiedikbakje. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je dit tussendoor bij hoeft te vullen of leeg te maken. Wordt er veel koffie met melkspecialiteiten gedronken? Let dan ook zeker op de capaciteit van het melkreservoir en of dit makkelijk aan en af te koppelen is.

Bekijk hier alle volautomaten met minimaal 4 sterren bij Bol

Meest verkochte volautomaat

De meest verkochte volautomatische koffiemachine van Nederland is de Philips LatteGo 2200 EP/2231/40

Deze koffiemachine met melkopschuimer is een echte alleskunner, en is vaak al voor minder dan €400,- in de aanbieding bij de bekende webshops.

Bekijk dit model bij Bol.com

Onderhoud en reinigen houd je koffie op smaak

Het schoonmaken en onderhouden van je volautomatische machine gebeurt helaas niet vanzelf. Het apparaat spoelt dan wel na gebruik, maar de rest moet je zelf doen. Dit is niet alleen belangrijk voor een langere levensduur van je apparaat, maar zorgt er ook voor dat je die heerlijke smaak behoudt.

Het koffiedikreservoir en de lekbak reinig je liefst iedere dag, dit kan met de hand, maar kan vaak ook in de afwasmachine. Let hier dus ook meteen op bij de aanschaf. Daarnaast dien je de zetgroep regelmatig te reinigen en een eventuele waterfilter te vervangen. Het voordeel van een waterfilter in het apparaat is ook dat je minder vaak hoeft te ontkalken.

Heb je een melksysteem, zorg dan dat deze goed schoon blijft door regelmatig doorspoelen met water en melkresten te verwijderen. Meer over onderhoud, waterfilters, koffiemachinereiniger en koffiemachineontkalker vindt je op onze onderhoudspagina.

Bekijk hier alle onderhoud en reinigingsproducten voor koffiemachines bij Bol