koffiemolens

Vers gemalen koffie

Als je thuis graag verse koffie bereidt, dan is versgemalen koffie een belangrijke stap in het proces. Vers gemalen koffie wordt vooral gebruikt in combinatie met een pistonmachine of espressomachine. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen filterkoffie malen, of vers gemalen koffiebonen voor je cafetiere gebruiken. Belangrijk bij een koffiemolen is dat de maalgraad goed is in te stellen, en dat de bonen gelijkmatig gemalen worden.

Handmatige of elektrische koffiemolen

Bij het kiezen van een koffiemolen kun je de keuze maken voor een handmatige bonenmaler of een elektrische. Een handmatige bonenmaler vergt wat kracht en tijd, en is vooral handig als je niet te veel koffie drinkt, aangezien het bonenreservoir meestal niet heel groot is. Ook is deze een stuk stiller dan een elektrische variant. Handmatige koffiemolens worden ook vaak gebruikt voor het malen van andere producten zoals zaden, peper, zout, muskaat of zelfs medicijnen.

Waar je op moet letten bij koffiemolens

Een elektrische koffiemolen is er in vele varianten. Bij het kopen van een elektrische koffiemolen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is het belangrijk hoe groot het bonenreservoir is. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je de bonenmaler hoeft te vullen. Een reservoir met een luchtdichte afsluiting zorgt ervoor dat de bonen langer vers blijven. Ook een UV-bestendig bonenreservoir helpt bij het behouden van de versheid.

Veel maalstanden

Het aantal maalstanden is wellicht een van de belangrijkste eigenschappen van een goede koffiemolen. Hoe meer maalstanden, hoe beter je deze kunt laten aansluiten op het apparaat dat je wil gebruiken, en natuurlijk je eigen smaakvoorkeur. Een espresso heeft een fijnere maling nodig, en filterkoffie smaakt het lekkerst met een grove maling koffiebonen.

Hakken of malen

De manier van malen kan ook nogal een verschil maken voor het resultaat van maling, en dus de smaak. Goedkopere koffiemolens werken met messen, waardoor de koffiebonen als het ware in stukken gehakt worden. Hierdoor is het resultaat minder gelijkmatig. Een duurdere koffiemolen zal vlakke maalschijven, conische maalschijven, of hybride maalschijven hebben.

Bij vlakke maalschijven is het resultaat gelijkmatiger, maar de hitte die hierbij vrijkomt is nadelig voor de smaak. Hiervoor worden er ook wel keramische maalschijven gebruikt, deze hebben als voordeel dat er minder hitte vrijkomt.

Bij conische maalschijven komt er minder hitte vrij dan bij vlakke maalschijven, mede door het lagere toerental dat gebruikt wordt. Echter door deze conische vorm krijg je een minder constante maling.

Wanneer je de koffiemolen gebruikt in combinatie met een pistonmachine, let er dan op dat de koffiemolen een filterdrager heeft, zodat je de filterdrager van je espressomachine meteen onder je koffiemolen hangt, en daarna zonder tussenstap in je pistonmachine kan gebruiken.

De beste handmatige koffiemolen

Ben je van plan om een handmatige koffiemolen te kopen? Wij hebben al even voor je rondgekeken en voor enkele tientjes ben je al in het bezit van een VDN handmatige koffiemolen met goede reviews. De koffiemolen is gemakkelijk te gebruiken en je kunt de maalgraad instellen. Malen duurt wel even, en vergt wat kracht, maar is daarentegen lekker stil in vergelijking met een elektrische koffiemolen. Dit is ook zeker een aanrader om mee op vakantie te nemen, zodat je op de camping van een heerlijk vers gemalen kopje koffie kan genieten.

De beste elektrische koffiemolens

Als je kiest voor een van de vele elektrische koffiemolens dan is het het belangrijkste wellicht om te bepalen hoeveel je uit wil geven voor je bonenmaler.

Wil je een goedkope elektrische koffiemolen en heb je verder geen eisen, dan is de Bosch TSM6A013B meteen een goede keuze. Hij maalt, en hoe langer je de knop indrukt, hoe fijner de koffie gemalen wordt. De TSM6A-serie is er trouwens in het zwart, wit en crème kleur.

Wil je iets meer uitgeven, zo tussen de 50 euro en 100 euro, dan is er ook voldoende keuze. Je kunt dan het apparaat meestal op meerdere maalstanden instellen, en een timer zorgt voor automatische uitschakeling als de bonen gemalen zijn. Een echte winnaar in deze prijsklasse is er niet, maar de bekende merken als Melitta, De’Longhi en Braun hebben diverse modellen in het aanbod.

De beste elektrische koffiemolen kopen? Dan bekijk de “Sage the Smart Grinder Pro” maar eens goed. Via het display kun je eenvoudig een van de 60 maalstanden kiezen, de timer aflezen en zien voor welke koffie een maalstand geschikt is. Deze koffiemolen met alles erop en eraan zal ongetwijfeld garant staan voor de lekkerste koffie. Naast dat het toch wel een grote koffiemolen is, is met name zijn prijs van ongeveer 235 euro wel een minpunt.

Populaire koffiemolens