Gefilterd water: doen!

Gefilterd water: Goed voor je koffie en je koffiemachine

Waarom kun je het beste een waterfilter gebruiken voor je koffiezetapparaat? Kwaliteit van het water speelt een cruciale rol in het zetten van de perfecte kop koffie. Het gebruik van gefilterd water kan een significante impact hebben op zowel de smaak van de koffie als op de levensduur van je koffiemachine.

Wat is een waterfilter voor een koffiemachine?

Een waterfilter voor een koffiemachine is een kleine kunststof container die eenvoudigweg in het waterreservoir van je koffiezetapparaat geplaatst wordt. Wanneer je de machine aanzet, wordt het water door deze filter gepompt. Het resultaat? Het filter zuivert het water terwijl het doorstroomt, waardoor alle ongewenste deeltjes en smaken worden verwijderd. Door deze filtering helpt een waterfilter om kalkaanslag te voorkomen.

Zorgt een waterfilter voor een betere koffiesmaak?

De smaak van koffie wordt niet alleen bepaald door de koffiebonen en het zetproces, maar ook door de kwaliteit van het water dat wordt gebruikt. Kraanwater kan verschillende mineralen en onzuiverheden bevatten, evenals chloor, dat vaak wordt gebruikt voor waterzuivering. Deze elementen kunnen de smaak van je koffie negatief beïnvloeden, door het toevoegen van ongewenste smaken of door het maskeren van de subtiele aroma's van de koffie.

Gefilterd water daarentegen, dat ontdaan is van deze onzuiverheden en smaken, biedt een 'schone lei' waardoor de ware smaak van de koffie naar voren kan komen. Dit leidt tot een zuiverdere en meer gebalanceerde kop koffie, waarin de nuances van de koffiebonen volledig tot hun recht komen.

Hoe kan een waterfilter de levensduur van een koffiemachine verlengen?

Naast de smaakimpact, speelt gefilterd water een belangrijke rol in het onderhouden van je koffiemachine. Hard water, rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium, kan leiden tot kalkaanslag in je machine. Dit kan niet alleen de efficiëntie van de machine beïnvloeden, maar ook de levensduur verkorten. Kalkaanslag kan leiden tot verstoppingen, verminderde verwarmingscapaciteit en zelfs tot schade aan de machine.

Het gebruik van een waterfilter kan de opbouw van kalkaanslag aanzienlijk verminderen. Dit betekent minder onderhoud, minder vaak ontkalken en een langere levensduur van je koffiemachine. Op lange termijn kan dit een aanzienlijke besparing betekenen, zowel in tijd als in kosten.

De voordelen van het gebruik van een waterfilter voor je koffiemachine

Het gebruik van gefilterd water voor het zetten van koffie is dus niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van praktische overwegingen. Door een waterfilter in je koffiemachine te gebruiken, of door simpelweg gefilterd water te gebruiken, zorg je voor een superieure koffie-ervaring en bescherm je tegelijkertijd je investering in je koffiemachine. Je hoeft de koffiemachine minder vaak te ontkalken.

Hoe waterfilters werken in koffiemachines

Waterfilters in koffiemachines zijn ontworpen om onzuiverheden uit het water te verwijderen voordat het gebruikt wordt om koffie te zetten. Deze filters werken meestal door een combinatie van fysieke en chemische filtratie. Ze vangen deeltjes en sedimenten op en verminderen ook de hoeveelheid chloor, lood en andere mogelijk schadelijke stoffen in het water. Bovendien verminderen ze de hardheid van het water, wat essentieel is om kalkaanslag te voorkomen.

Welke waterfilter heb je nodig voor je koffiezetapparaat?

In de wereld van koffiemachines, vooral bij veel moderne merken en modellen, is het mogelijk en vaak aanbevolen om een waterfilter te gebruiken. Je plaatst deze filter direct in het waterreservoir van je koffiemachine. Zorg ervoor dat je een type waterfilter kiest dat compatibel is met jouw specifieke koffiemachine. Veel fabrikanten bieden hun eigen filters aan, die speciaal zijn ontworpen voor hun machines. Er zijn ook universele of compatibele filters te koop die vaak iets goedkoper zijn. Let er wel op dat je een kwaliteitsproduct koopt, zodat de werking hetzelfde is.

Overzicht waterfilters per merk

Philips / Saeco:

Er is één type waterfilter voor al haar machines: AquaClean CA6903/10.

De’Longhi ECAM- en ETAM-series:

In deze modellen passen De’Longhi DLSC002 filters (soms worden deze aangeduid met het oude typenummer SER3017, deze zijn exact hetzelfde als DLSC002). Voor ESAM-series zijn er geen filters verkrijgbaar.

Siemens / Bosch:

De Brita Intenza serie is geschikt voor bijna alle Bosch en Siemens koffiemachines. Ze worden ook aangeduid met de typenummers TCZ7003 of TZ70003.

Jura kent 3 types waterfilters:

Jura CLARIS Smart+. Dit zijn de opvolgende modellen van de Blue-series, geschikt voor de meeste recente Jura koffiemachines.

Jura CLARIS Blue+. Deze zijn opgevolgd door de Smart-filters.

Jura CLARIS White. Het oude type voor apparaten van vóór 2010. Kijk voor het exacte type altijd in de handleiding of op de website van de fabrikant.

Voor een compleet overzicht van alle merken en modellen waterfilters voor koffiemachines klik je hier op de link naar Bol.com

Hoe installeer je een waterfilter in je koffiemachine?

Het plaatsen of installeren van een waterfilter in het reservoir van je koffiezetapparaat is heel eenvoudig. Hoewel sommige merken specifieke instructies hebben, is het basisprincipe vaak hetzelfde. Sommige waterfilters (bijvoorbeeld Philips/Saeco Aquaclean) dien je eerst 5 seconden te schudden.

Voor gebruik dompel je de nieuwe waterfilter geheel onder in een bak met water (dit kan natuurlijk ook het waterreservoir van je koffiemachine zijn). Hou de opening naar boven en beweeg een beetje zodat de lucht uit de filter kan ontsnappen, je ziet dit aan de luchtbelletjes die eruit komen. Als de filter geheel met water gevuld is (na ongeveer 30 seconden) kun je deze in de watertank vastzetten op de daarvoor bedoelde plek.

Bij de meeste koffiemachines dien je het filter te activeren via het menu van de machine. Dit stelt de machine in staat om te herkennen dat er een filter wordt gebruikt en past het zetproces dienovereenkomstig aan.

Hierna dien je de machine en filter nog even door te spoelen voor het eerste gebruik. Zet een opvangbak onder de heetwateruitloop en laat ongeveer 0.5 liter heet water doorstromen. De instellingen hiervoor zijn per fabrikant net even iets anders, dus lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor de exacte instructies.

Hoe vaak moet je het waterfilter in je koffiezetapparaat vervangen?

Waterfilters moeten regelmatig worden vervangen om effectief te blijven. Dit is meestal elke twee tot drie maanden, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van het leidingwater. De meeste koffiemachines geven een waarschuwing wanneer het tijd is om het filter te vervangen. Op sommige waterfilters zit een datum-schijfje waarmee je aangeeft in welke maand je de filter geplaatst hebt; zo weet je precies wanneer hij weer aan vervanging toe is.

Euro budget geld

Wat kost een waterfilter voor een koffiezetapparaat?

De kosten van waterfilters voor koffiezetapparaten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, het type filter, en waar je ze koopt. Over het algemeen kunnen de prijzen variëren van ongeveer €5 tot €30 per stuk. Vaak zijn er voordeelverpakkingen met meerdere stuks, waardoor de prijs per filter daalt.

Voor een compleet overzicht van alle waterfilters voor koffiemachines klik je hier op de link naar Bol.com

Gebruik van een losse waterkan met filter

Niet alle koffiemachines hebben de luxe van een ingebouwd waterfilter, maar dat betekent niet dat je de voordelen van gefilterd water hoeft te missen. Een losse waterkan met filter voor het zetten van koffie is een uitstekend alternatief voor machines zonder ingebouwde filteroptie.

Hoe werkt een waterkan met filter?

Een waterkan met filter gebruik je om het kraanwater te zuiveren voordat het in je koffiemachine terechtkomt. Deze kannen zijn uitgerust met een filter (meestal koolstoffilters) die chloor, kalk en andere onzuiverheden uit het water verwijdert. Je vult simpelweg de kan met kraanwater, het water stroomt door het filter en wordt opgevangen in het reservoir, klaar om gebruikt te worden voor het zetten van koffie. Ook deze filters moet je natuurlijk regelmatig vervangen voor een optimaal resultaat.

Voor een overzicht van waterfilterkannen (met filters) kijk je het best hier op de site van Bol.com

Bekende merken van waterkannen met filter

Er zijn verschillende merken die bekend staan om hun hoogwaardige waterkannen met filters. Een paar populaire opties zijn:

Brita: Wellicht het meest bekend, biedt Brita een reeks van waterfilterkannen die effectief zijn in het verminderen van kalk en chloor, samen met andere smaakverstorende stoffen.

ZeroWater: Deze kannen gaan nog een stap verder door een 5-fasen filtratieproces aan te bieden, wat resulteert in bijna volledig gezuiverd water.